Depression & Självmordstankar

Igår hade vi föreläsning och ovannämnda var temat, vi satt till kl fem och diskuterade detta. Behöver jag nämna att jag var slut i huvudet när jag kom hem?! Huvudet bubblade med olika tankar (inte självmordstankar)!! Det som nästan slog mig som mest är hur svårt det kommer att bli att lämna jobbet på jobbet. Men dom flesta arbetsplatserna inom socialt arbete har så att man får träffa och prata med någon om hur man har det, jobbet och så vidare vilket jag tycker är väldigt viktigt eftersom att vi inte kan prata med någon utanför arbetsplatsen.

Föreläsaren har jobbat ett flertal år inom psykiatrin och han sa att den vanligaste diagnosen personer som besöker oss kommer ha är psykopati. Eller åtminstone drag av psykopati. Så snart ska vi ha en lång föreläsning om vad det innebär. En snabb psykopat "checklista":

* Talför/ytligt charmig
* Förhöjd självuppfattning/grandios
* Behov av spänning/blir lätt uttråkad
* Patologiskt lögnaktig
* Bedräglig/manipulativ
* Saknar ånger och skuldkänslor
* Ytliga affekter (känslouttryck i ansiktet)
* Kall/bristande empatisk förmåga
* Parasiterande livsstil
* Promiskuöst sexuellt beteende
* Tidiga beteende problem
* Saknar realistiska långsiktiga mål
* Impulsiv
* Ansvarslös
* Tar inte ansvar för sina handlingar
* Många korta äktenskapsliknande förhållanden
* Ungdomsbrottslighet
* Överträdelse av villkorad frigivning/utskrivning
* Kriminell mångsidighet

Det behövs inte alla "kriterier" men att man uppvisar ett flertal typiska karaktärsdrag. Att bara bocka av listan fungerar inte heller. Det tar en lång tid och klinikern går även igenom bakgrunds information, register, journaler och har många samtal. I boken står det även:

Märk att detta är ett instrument för kliniskt bruk! För att kunna använda den krävs utbildning! Du kan inte som lekman ställa en diagnos på dig själv eller människor i din omgivning! Tyckte att det är viktigt att nämna.

För att hoppa över till nånting annat så har vi även haft föreläsningar om LPT (Lagen om psykiatrisk tvångsvård). Det vill säga att personer med allvarlig psykisk ohälsa som motsätter sig vård, tvångsbehandlas. Detta är något som används väldigt restriktivt och det är inte vi inom socionom yrket som har hand om detta utan läkare/chefs läkare och sedan fattar en domstol ett beslut. Föreläsaren berättade att även personer under 18år behandlas enligt denna lag (men LVU är vanligare). Detta tyckte jag var intressant och gav mig ut i cyberspace och hittade en blogg som en flicka som är inskriven via LPT skriver så jag tänkte tipsa om den här.

Nu ska jag fortsätta med plugget!

Kommentarer
Postat av: Marie

När jag läste om psykopati diagnostiserade jag väldigt många i min omgivning med denna sjukdom, haha, så din varning är på sin plats. ;)Jag gick just omkring igår och funderade om jag kommer klara av att lämna jobbet på jobbet när jag börjar jobba. Jag tror inte det, inte till en början i alla fall, så det är något jag kommer få jobba väldigt hårt med.

2010-12-08 @ 13:07:37
URL: http://rudies.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0