Socialtjänsten

För att sammanfatta det med en mening: Jag har valt rätt yrke!

Jag utför då min praktik på vuxensektionen vilka de flesta säkert redan känner till. Där gör de utredningar om vilka insatser som är aktuella för vuxna missbrukare över 20år samt vuxna individer med psykisk ohälsa. De med psykisk ohälsa får inte stöd utifrån LSS utan från SoL (socialtjänstlagen). De som tillhör LSS tillhör en annan sektion.

Än så länge har jag fått vara med på allt! Det är bara en klient som inte ville att jag skulle följa med och det får jag ju självklart respektera. Det är ändå skönt och roligt att jag får följa med på det mesta. Upplägget bygger lite på lära genom att göra så jag har redan fått ansvar för en klient. Ska ha ett enskilt möte med denne i början av nästa vecka i form av ett motiverande samtal. Vi ska även lägga upp en plan för hur den närmsta tiden ska planeras. Så jag har ringt till klienten och ska alltså träffa denne själv. Spännande!

Idag har jag varit på studiebesök på Mottagningssektionen. Träffade en socialsekreterare där som förklarade socialtjänsten i stort och vad de sysslar med på mottagningen. Som ny klient hos Soc hamnar man vanligtvis först på mottagningen där de gör en form av bedömning för att se vilken sektion ärendet tillhör, t.ex. försörjningsstöd, barn & ungdomssektionen, familjerätten, LSS, eller vuxensektionen. Det var verkligen lärorikt! Så nu har jag fått en grund i vad som pågår runt om i huset :).

Jag fick även information om olika verksamheter som t.ex. Växhuset vilket verkar vara en mycket bra och välbesökt av unga föräldrar. Ett hett tips! Det är dock främst för boende på Hertsön och Örnäset :).

I övrigt så har jag varit totalt slut dessa två första veckorna! De är enormt mycket information och sinnesuttryck att ta in så jag har vanligtvis stukat i säng före 22 :-P. Men nu ska det bli ändring! Jag kommer vara i Luleå fram till September så nu vill jag uuuuuuuuumgås!! Det har gått på tok för länge mellan träffarna!Pysseldax

När jag kom hem efter en sväng på storheden med F satt mamma och pysslade med ett fotoalbum. Det såg så roligt ut att jag måste fortsätta med mitt påbörjade :). Det här är ett axplock från hur långt jag har kommit än så länge :)


Ledig dag, lördag

Men ledig har jag inte direkt varit... Jag har haft en fixardag! Bara att sortera alla kläder till spara, slänga och förvara tog ju åratal ;P. Fick iaf ihop en ikea påse som ska slängas och en som ska på förvaring fram till sommaren. Utöver det så har jag hjälpt min käre bror och gjort hela 12 jobbansökningar :).

Igår så hängde jag på Pluppen till Anne där vi satt och diskuterade våra framtida yrken :). Vi tillhör ju båda socialt arbete och området missbruk. Så det var mycket att diskutera :). Jag trodde att klockan var 22.30 när det visade sig att den var 23.40, det är väl ett bevis på att vi var uppslukade av samtalet ;D. Mycket trevligt!


Observationer

Att jag kan bli så slut och trött av att bara lyssna, titta och reflektera! Det verkar dock vara en vecka då många är trötta.. En introduktion tar ju mycket på krafterna, det är mycket att ta in och långa dagar (8-17). För mig är det länge eftersom att jag är van 9.15-15.00 typ ;P. Och då är det rast en gång i timmen och en timmes lunch haha!

Jag trivs då iaf riktigt bra!! Det är ett superhärligt arbetsgäng och arbetet är väldigt intressant :). Det är nya klienter varje dag men olika typer av behov. Den enda gemensamma nämnaren hos klienterna är missbruk annars är det väldigt varierande. Ett klientel på 20-65år typ :). Snart är det dags för mig att ansvara för egna klienter, spännande! (Men jag kommer inte att sätta in en insats förrän jag har diskuterat det med min handledare givetvis)

Förlåt om jag skriver flummigt men jag är väldigt trött, läggdags inom en timme ;)

Quality Time
Lyckan är total

 

  • Jag har precis skrivit klart tentamen i psykisk ohälsa och är relativt säker på att den gick vägen.
  • Jag har skrivit en essä på 17 sidor, vilket är nästintill färdigskriven. 
  • Jag kollade på resultaten till förvaltningsrätten och lade märke till att jag fått högst poäng i klassen(!). Långt över medel dessutom :D

Nu återstår bara att sammanställa grupparbetet, redovisa det, och redovisa essän :D:D:D:D!!! Kvantitativ och Kvalitativ tentan får göras under praktikperioden.


Stirriga ögon

Om jag skulle beskriva mig själv med ett ord just nu så skulle det vara finito. Jag kämpar, skriver och ger allt. Nu har jag suttit framför datorn och skrivit i 8 timmar. Och vad ger det?! När jag tror att jag har lyft en sten så ramlar det tre till ovanpå.

Jag håller på med en essä om min utlandspraktik och min handledare är ALLT annat än bra. Förra gången jag skickade in arbetet sa hon att jag borde överväga att sätta en bild på en häst på framsidan(?). Nu hade hon läst fel version och jag skickade lite frågor till henne om vad hon menade. Jag skrev precis såhär för att vara exakt:

Hej!
Jag kollade precis i mitt utskick till dig och min opponent och slutdiskussionen finns visst med? Rättningarna du skickade till mig är en äldre version. Vissa källhänvisningar som jag gjort efteråt finns inte heller med. Jag förstår inte vad du menar med
att jag ska kolla på slu.se?
//Helena Fredriksson


Som svar fick jag:

Hej!
SLU har forskning om hästterapi - iddes du inte ens gå in och kolla?
Jag vet inte vad du är arg över?
Jag har läst en version jag fått och kommenterat den. Har du hunnit med en
ännu senare version är det väl bara bra? Det borde gå fort för dig att fixa då, eller?
Du har En dag på Nova Vida som det sista i den version jag läst och det är ju inte en Slutdiskussion.
/Pia


Jag vet inte men jag tycker inte det är professionellt beteende. Vill verkligen inte att hon ska betygsätta min essä!

Praktikplats

Nu har jag fått praktik plats, det enda som återstår är att jag ska dit på intervju och se om dom vill ha mig. Vilket dom givetvis kommer vilja ;).

Och då blir det på en enhet i Luleå som har hand om missbrukare med dubbel diagnos. Alltså missbrukare med psykisk ohälsa. En samarbetsform med socialtjänsten, primärvården och psykiatrin. Det lär nog bli sjukt lärorikt!!

Men samtidigt känner jag mig lite njaaa. Jag tycker att missbruk är jätte intressant och det är definitivt någonting som jag skulle kunna jobba med i framtiden men eftersom att jag redan har haft praktik inom missbruk så hade det vait intressant att testa på ett annat område.

Men det blir jättebra!

Skola skola Skola

Nu är det mycket! Uppsatsen ska in på fredag (relativt färdig), omtenta på lördag, tenta på måndag, redovisning/tentamen den 14 plus ett grupparbete. Jisses!

Men jag satsar på vissa saker och tar en i taget så det ska nog gå vägen :).

Annars så har jag inte så mycket att förtälja! Bortsett från att den 17 Januari blir jag återigen lulebo :D

RSS 2.0